- Skriven av Kjell-Erik Nilsson
- Kategori: Verksamhetsberättelse
Verksamhetsberättelse 2022 Sydvästra Skånes Bf
Utbildningskvällarna var på Träffpunkt AKKA Frans Malmrosgatan 55 och årsmötet var på ABF Trelleborg.
Måndagen den 15 november 2021 kl 18.30 var det årsmöte. Efter årsmötesförhandlingarna bjöd föreningen på en landgång på de närvarande medlemmarna. 29 deltagare. Föreningen hade vid verksamhetsårets utgång 182 medlemmar
Onsdag 2 mars kl 18.30 Bengt Nihlgård Biodlingens och honungens historia På grund av restrektioner blev det ett digitalt möte. Honungsbin av olika slag har utnyttjats av människor i flera årtusenden och bisamhällen har odlats på många olika sätt under tidens gång. Honung har hela tiden varit en oerhört uppskattad och värdefull produkt, betydligt dyrbarare än dagens honung. Detsamma gäller även vaxet, som var den viktigaste ljuskällan i många hem en gång i tiden. 15 deltagare från Sydvästra Skånes bf plus några från andra föreningar.
Onsdag 6 april kl 18.30 Lars Fischer och Zofuz Knudsen. Hur man får världens bästa honung
Lars och Zofuz har varit biodlare sedan 2009 och bor iDanmark, nära Odense på Fyn. De två vännerna berättade om världsmästerskapet i honung på Apimondia-kongressen i Istanbul 2017. biodlarföreningen. Lars och Zofuz presenterade sin biodling och berättade om sin honungsbehandling, samt om hur man gör världens bästa honung.
29 deltagare
Torsdag 21 April kl 18.30– Bidrottningen - Viktoria Bassani Honungssensorik
Viktoria guidade oss för att bedöma vår honung med hjälp av våra sinnen. Tanken är att vi bättre ska förstå våra egna och andras honungssorter för att få djupare förståelse och kontroll på vår honung. hur vi ska marknadsföra vår honung bättre. 14 deltagare
Torsdag 5 maj kl 19.00 – Sara Hall – Gröna Sara. Blommor till bina
höll en inspirerande föreläsning om Blommor till Bina från tidig vår till höst som hjälper till med den biologiska mångfalden och ger både bin, humlor och vildbin mat i trädgården. Sara berättade om vilka av trädgårdens växter innehåller mycket nektar eller pollen. Traditionella bi-vänliga växter varvades med lite mer udda sorter som kanske inte i första hand förknippas med bin men som är bi-magneter. 40 deltagare.
Tisdagen den 31 maj kl 18.00 Svärmkontroll. Kjell gav olika tips på olika åtgärder som förhindrar svärmning. 18 Deltagare.
Tisdagen den 21 juni kl 18.00 midsommarfest.
Vi åt sill och potatis med tillbehör under gemytliga former. Det blev mycket bisnack och vi pratade om det dåliga draget hittills. Vi hoppades på att vädret skulle bättra sig så att det blev ett bra sommardrag.
21 deltagare
Tisdag 5 juli kl 18.00 Träffades vi hos Gunn Baustad Tittentevägen 159 Svedala. Gunn visade hur en Hiwe Flow kupa fungerar. 19 deltagare.
Tisdagen den 2 augusti kl 18.00 Tomatkungen Åke Truedsson Åke berättade om sin trädgård och guidade oss genom hans odlingar. Efteråt blev det kaffe och provsmakning av olika marmelader och på deras olika sorters äppelmust. 25 Deltagare.
Tisdagen den 23 augusti kl 18.00 Säsongsavslutning i Föreningsbigården. Först var det frågesport med bi-tema. Därefter grillade vi vad som vi hade tagit med oss, vi pratade om att det hade varit ett bra drag under sommaren det var en del som haft svärmning. 21 deltagare.
Den 20 september var det honungsbedömning 40 burkar blev bedömda och det var 43 deltagare på mötet.
Tack till ABF och AKKA för ett bra samarbete
Styrelsen 2021-2022 Ordförande Ulf Ingvarsson, Vice ordf Kjell-Erik Nilsson, Kassör Gunn Baustad,Sekreterare Tommy Holmqvist, ledamöter Jan-Erik Persson, Martin Fäldt och Ann Häger
- Skriven av Kjell-Erik Nilsson
- Kategori: Verksamhetsberättelse
Årsmöte den 11 november hölls på ABF. På grund av den pågående pandemin blev vi 15 medlemmar som alla hade munskydd och vi kunde hålla avstånd då vi hade ett stort rum. Det serverades inte någon landgång i år. Vi hade vid verksamhetsårets utgång 178 medlemmar.
På grund av den pågående pandemin blev det inte några fysiska träffar. Träffarna blev via Teams.
Onsdagen den 17 mars. Kl 18.30. Inför säsongen.
Ulf Ingvarsson tog upp vad vi ska tänka på inför den stundande biodlingssäsongen. Det blev ett bra möte med mycket diskussioner. Det var också många deltagare från andra föreningar.
Tisdagen den 13 april KL 18.30 Eva Forsgren Från SLU i Uppsala
Hur vi får friska bin? Översikt över sjukdomsläget i Sverige med fokus på varroakvalster, virus och amerikansk yngelröta
Det var ett mycket intressant fördrag om de olika bisjukdomarna. Det var 125 deltagare många från hela Sverige, det är inte bara nackdelar med digitala träffar, även om det är bättre att träffas fysiskt.
Onsdagen den 28 april kl 18.30 Björn Gustavsson på Jordbruksverket
Björn är rådgivare i biologisk mångfald och bihälsa.
Björn arbetar till största delen med bihälsofrågar där han b.la skriver i varje nummer av Bitidningen och Gadden. Vidare föreläser Björn om bisjukdomar framförallt på distriktsnivå men även ute hos biodlarföreningar. En del av jobbet omfattar kompetenshöjande åtgärder i lantbruket för att gynna den biologiska mångfalden, t.ex inspirera lantbrukare att etablera blommande korridorer i slättlandskapet. Tittar även lite på problematiken kring konkurrens mellan honungsbin och vilda pollinatörer.
Björn har tagit över Preben Kristiansens uppdrag på Jordbruksverket.
Onsdagen den 14 juli kl 18.30 Nu har restriktionerna lättat så vi kan träffas i lite större grupper utomhus. Vi träffades i föreningsbigården Vi pratade om hur säsongen varit hittills vi var 17 deltagare som träffades i det fina vädret
Onsdagen den 29 september Honungsbedömning 8 burkar blev inte godkända av 34 inlämnade. De flesta på grund av partiklar i honungen.
Under året har vi haft en delvis digital nybörjarkurs med 25 deltagare. De praktiska övningarna delades upp på 8 handledare. Tack till alla som hjälpte till
Vi har under sommaren haft 2 träffar i Föreningsbigården för årets och förra årets nybörjare och handledare. .
Tack till ABF för ett bra samarbete
OBS! Våra Bitillsyningsmän meddelar att det är förbjudet att köpa bin eller begagnat material från ett smitt förklarat område utan skriftligt flyttningstillstånd från bitillsyningsman. Fråga berörd bitillsyningsman hur det ligger till i det område ni ska köpa bin eller annat material.
Styrelsen 2020, 2021:
Ordförande Ulf Ingvarsson, Vice ordf Kjell-Erik Nilsson, Kassör Gunn Baustad,
Sekreterare Tommy Holmqvist , ledamöter Jan-Erik Persson, Karin Nilsson och Ann Häger
- Skriven av Kjell-Erik Nilsson
- Kategori: Verksamhetsberättelse
Sydvästra Skånes Bf. Verksamhetsberättelse 2020
Våren kom tidigt och utan något större bakslag vilket innebar att bisamhällena växte snabbt i bistyrka. Maj och juni var varma medan juli var ovanligt kall i augusti var det över 30 grader varmt på en del håll september var också varm. Det har kommit många rapporter om svärmar
Vi har nu 163 betalande medlemmar
Onsd den 26 februari Silvana Schiöler –salvatillverkning.Hon informerade om olika örter och läkeväxter som man kan använda när man gör sin egen bivaxsalva och hon informerade också om olika oljors egenskaper.
Sedan kom det direktiv från SBR att vi inte fick hålla några inomhus träffar och endast 10 personer vid utomhus träffar på grund av Corona pandemin. Vilket innebar att vi fick ställa in alla planerade träffar.
Nybörjarkursen fick vi skjuta på framtiden efter den första träffen.
Den 20:e Maj, som även lämpligen råkade vara världsbidagen hade Jens Rönnow en förskoleklass med glada 6 åringar. De förevisades hur det ser ut i en bikupa, de letade upp drottningen och de fick lära sig vikten av de pollinerande insekterna.
Besöket uppskattades enormt av både personal och barn. Det blev mycket prat om bin och insekter de kommande dagarna på förskolan.
Gunn Baustad har haft besök av Montessori förskolan i Svedala, 6 st 5 åringar tillsammans med två pedagoger cyklade upp till Gunn och hade bisafari.
Gunn var också på Marbäck skolan och pratade i 4 förste klasser, Gunn hade med sig en visningskupa och drönare som de som ville fick ha i handen. Till slut fick alla smaka honung. Det var uppskattat och de var mycket intresserade och tog kunskapen hem till föräldrarna. Gunn har träffat flera föräldrar som har berättat hur barnen har pratat om besöket på skolan.
I mitten av juli tog bort SBR sitt förbud mot träffar på max 10 personer.
Söndagen den 19 juli hade vi en träff i Föreningsbigården där blev det många diskussioner om alla svärmar som medlemmarna hade fångat både egna och andra biodlares svärmar som hade satt sig på alla konstiga ställen
Onsdagen den 12 augusti kl 18.00.träffades förra årets nybörjar kurs i Föreningsbigården för att utbyta erfarenheterna som man fått efter ett år som biodlare.
Onsdagen den 19 augusti hade vi en grillkväll i Föreningsbigården som var välbesökt
Den 9 september hade vi en lite annorlunda honungsbedömning det var endast bedömningskommittén närvarande. Det var 25 honungsburkar inlämnade av dessa blev 6 burkar inte godkända och 9 helt utan anmärkning. Bedömningen skedde enligt det nya Honungsbedömnings reglementet.
Styrelsen har haft två protokollförda möten. Det första för att planera årets verksamhet, det andra för att diskutera hur vi skulle göra med föreningens 120 årsjubileum som vi beslutade att skjuta till framtiden på grund av Corona och betala tillbaka inbetald avgift och att planera årsmötet som blir lite annorlunda i år.
Styrelsen tackar alla som på olika sätt bidragit till verksamheten det gångna året.
Et särskilt tack till ABF Sydvästra Skåne för allt stöd på olika sätt som vi fått under året.
Styrelsen 2019, 2020:
Ordförande Ulf Ingvarsson, Vice ordf Kjell-Erik Nilsson, Kassör Gunn Baustad, Sekreterare Tommy Holmqvist , ledamöter Jan-Erik Persson, Karin Nilsson och Ann Häger