Sydvästra Skånes Biodlarförening i samarbete med ABF Sydvästra Skåne bjuder in till en Vidareutvecklingsdag inom biodlingen

Hur blir vi bättre biodlare?

 

Plats: Träffpunkt AKKA - Frans Malmrosgatan 55, 231 53 Trelleborg

Datum: Lördag, 25/3 - 2023

Pris: 200 kr (inkl. förmiddagsfika, lunch och eftermiddagskaffe)

Bindande anmälan och inbetalning på bankgiro 591-4007 senast 15 mars glöm inte att ange namn så att kassören ser vem som har betalatAnmälan görs senast den 15:e mars till Kjell Nilsson, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tel. 0708-19 63 20
Program för dagen

9:00 Samling och förmiddagskaffe

Kaffe och bullhalva serveras. Vi presenterar oss och minglar innan föredragen sätter igång.

9 :30 Håkan Albrektsson berättar om sin biodling

Håkan har varit biodlare i snart 20 år och bedriver idag yrkesbiodling utanför Tomelilla med cirka 400 samhällen, varav hälften är stationsparade avelsdrottningar, och producerar omkring 15-18 ton honung/år. Förutom detta odlar han fram 500-750 drottningar per år och är ordförande i Föreningen Svensk Buckfastavel. Hör hur han bedriver sin biodling och de saker som han har gjort för att komma dit han är idag!

1 1:00 Livsmedelslagstiftningen idag

Bo Herou är jurist och biodlare med god kunskap inom livsmedelslagstiftningen. Föredraget ger biodlaren nyttig information om gällande lagstiftning och vad man ska tänka på när man hanterar livsmedel.

12:00 Lunch

Lunch serveras från Manges Kök och Catering

1 3:00 Information om bihälsa och bisjukdomar

Eva Forsgren är samverkanslektor i biodling vid Sveriges Lantbruksuniversitet med fokus på bihälsa och ingår i den grupp vid institutionen för ekologi som forskar kring sjukdomar hos honungsbin. Hennes särskilda forskningsfokus inom gruppen är inriktat på bakteriella honungsbi-sjukdomar.

Hon berättar om bihälsa och dagens sjukdomsläge samt vad vi som biodlare ska vara uppmärksamma på och vad vi kan göra för att undvika dem.

15:00 Eftermiddagsfika med allmänna diskussioner och frågor

Vi fikar och byter erfarenheter. Föredragshållarna kan svara på frågor och diskussioner.