Ordförande har ordet

Hej alla biodlare i Sydvästskåne,

Nu har vi snart lämnat den allra mörkaste och tråkigaste tiden på året bakom oss och kan börja se framåt mot en ny och förhoppningsvis bättre biodlingssäsong än vad fjolåret kunde erbjuda. Fortfarande har dock inte temperaturen kommit upp så pass att bina börjat flyga på allvar ännu och vi har inte kunnat öppna kuporna för att se hur de klarat sig under vintern, men förhoppningsvis dröjer det inte allt för lång tid innan vi är där.

I Biodlarföreningen börjar vi med vårens sammankomster den 14/3 då vi samlas hos Olle Ingvarsson i St Beddinge för att se och lära hur man på bästa vis tar hand om sitt bivax från att smälta ur sina ramar till att kanske gjuta egna mellanväggar av vaxet. Samling 18.30. Ta med egen kaffekorg. Anmälan till Kjell Nilsson på 0708 196320 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Onsdagen den 30/3 19.00 åker vi och besöker Lindhagens Bigårdar i Norra Grönby. Markus Lindhagen som numera ansvarar för företaget började i fjor så smått med att sälja biodlingsprodukter och har i år tänkt att utöka ytterligare med mer olika produkter i lager. Jag tycker att det är bra att vi fått en biredskapshandlare på närmare håll så att vi slipper köra långa sträcker eller få betala frakt om vi beställer via nätet. Följ med och se vad Markus har att erbjuda i sin butik. Markus bjuder också på fika och därför behöver vi en anmälan till undertecknad på 0410-20369 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast 27/3.

Onsdagen den 20/4 besöker vi handelsträdgården Paletten i Malmö. Mer info kommer senare ang. detta.

Från mitten av maj och framåt under hela sommaren kommer vi att regelbundet träffas i Föreningsbigården för att diskutera olika ämnen innom biodling, bjuda in olika föreläsare, eller ha andra aktiviteter. Programmet för detta är dock ännu inte färdigt.

Jag hoppas att vi ses så många som möjligt på dessa aktiviteter, där man om inte annat alltid har möjligheten att lära sig mer om biodling och utbyta erfarenheter genom att "prata bi" med andra biodlare.

MVH

Ulf Ingvarsson

Ordförande Sydvästra Skånes Bf

 

Skriv ut E-post

Hej Biodlare i Sydväst

Nu i den mörkaste tiden kring Jul och Nyår känns det som det är två känslor som är de som dominerar för många; stress och (för)väntan. Nu så här de sista dagarna innan Jul så är vi säkert många som stressar med att få det sista till Julen klart. De sista Julklapparna skall köpas in och den sista Julmaten skall handlas och tillagas. Kanske någon redan har börjat känna sig stressad av den stundande Nyårsfesten med allt som skall fixas till den.

Samtidigt är det även säkert många, och kanske samma, som går och väntar på olika saker. Några kanske väntar på att vi skall få en riktig vinter med snö och kyla, som vi inte haft på ett par år, andra kanske på att tomten skall komma. Själv väntar jag, redan nu när det är som mörkast, mest på att ljuset och solen skall återkomma och med den lite varmare och behagligare dagar. Dagar då vi återigen kan kontrollera så att allting står bra till med våra kära husdjur, och även om det f.n. verkar avlägset så dröjer det inte så lång tid innan vi verkligen är där.

”Väntans tider” kan vi utnyttja på lite olika sätt. Några duktiga medlemmar i vår Biodlarförening med Kent Hansson i täten har lagt tid på att vi skulle kunna uppdatera och ”föryngra” föreningens hemsida.

Jag vill hälsa Er alla välkomna till denna Sydvästra Skånes Biodlarförenings nya hemsida! Som ni ser så är redan ett stort jobb lagt på att få till strukturen på vår nya hemsida, men ni ser säkert också att en hel del material fortfarande saknas. Jag vill därför uppmana alla som har material som skulle passa att publicera på vår hemsida eller som har idéer och uppslag till material som man skulle kunna ha med på vår hemsida så kontakta någon i styrelsen så skall vi göra vad vi kan för att få in det.

Samtidigt behöver vi fler som kan jobba med att hålla vår nya hemsida uppdaterad, vilket är väldigt viktigt eftersom en hemsida med material som är gammalt och inte ”up to date”, är oattraktiv och inte lockar till vidare kontakt. I nuläget är det i stort sett bara Kent som har kunskapen att lägga in och redigera information och artiklar, men han har lovat att undervisa några ytterligare så att det kan avlasta honom och fler kan jobba med vårt nya forum. Så känner just Du som läser detta att det vore något som Du kunde tänka dig att hjälpa till med så kontakta även då någon i SSBF’s styrelse.
Avslutningsvis vill jag åter tacka de som hittills jobbat med hemsidan, och lite speciellt Kent som dragit ett stort lass, och önska att alla som väntar på något snart får sin önskan uppfylld.


Ulf Ingvarsson
Ord. Sydvästra Skånes Bf

Skriv ut E-post

Kransbindning plus Bisnack

Lördagen den 1 december samlades vi 17 personer i vår föreningsbigård för att binda kransar och prata om bina.

Det var mest damer som lärde sig att binda julkransar under Meta Jönssons handfasta ledning.

Meta är tredje generationen florister.

Läs mer

Skriv ut E-post

Referat från årsmöte 2015

Referat från årsmötet 18 november 2015 kl 18.30

Att tiden går fort är en väl använd fras och det stämmer så väl! En torsdagkväll i november var det dags igen för det återkommande årsmötet inom vår biförening SSBF.  Kallelse hade gått ut i vanlig ordning, och vi träffades i vår nya lokal på Gasverksgatan i Trelleborg. Novembermörkret hade infunnit sig när vår ordförande Ulf Ingvarsson hälsade oss alla välkomna och öppnade mötet. Vi var drygt 35 stycken som anammat kallelsen, både nya och äldre medlemmar. Mötet flöt på allt enligt dagordningen och inga större händelser fanns att rapportera.

Läs mer

Skriv ut E-post