Ordförande har ordet

Hej alla biodlare i Sydvästskåne,

Nu har vi snart lämnat den allra mörkaste och tråkigaste tiden på året bakom oss och kan börja se framåt mot en ny och förhoppningsvis bättre biodlingssäsong än vad fjolåret kunde erbjuda. Fortfarande har dock inte temperaturen kommit upp så pass att bina börjat flyga på allvar ännu och vi har inte kunnat öppna kuporna för att se hur de klarat sig under vintern, men förhoppningsvis dröjer det inte allt för lång tid innan vi är där.

I Biodlarföreningen börjar vi med vårens sammankomster den 14/3 då vi samlas hos Olle Ingvarsson i St Beddinge för att se och lära hur man på bästa vis tar hand om sitt bivax från att smälta ur sina ramar till att kanske gjuta egna mellanväggar av vaxet. Samling 18.30. Ta med egen kaffekorg. Anmälan till Kjell Nilsson på 0708 196320 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Onsdagen den 30/3 19.00 åker vi och besöker Lindhagens Bigårdar i Norra Grönby. Markus Lindhagen som numera ansvarar för företaget började i fjor så smått med att sälja biodlingsprodukter och har i år tänkt att utöka ytterligare med mer olika produkter i lager. Jag tycker att det är bra att vi fått en biredskapshandlare på närmare håll så att vi slipper köra långa sträcker eller få betala frakt om vi beställer via nätet. Följ med och se vad Markus har att erbjuda i sin butik. Markus bjuder också på fika och därför behöver vi en anmälan till undertecknad på 0410-20369 eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast 27/3.

Onsdagen den 20/4 besöker vi handelsträdgården Paletten i Malmö. Mer info kommer senare ang. detta.

Från mitten av maj och framåt under hela sommaren kommer vi att regelbundet träffas i Föreningsbigården för att diskutera olika ämnen innom biodling, bjuda in olika föreläsare, eller ha andra aktiviteter. Programmet för detta är dock ännu inte färdigt.

Jag hoppas att vi ses så många som möjligt på dessa aktiviteter, där man om inte annat alltid har möjligheten att lära sig mer om biodling och utbyta erfarenheter genom att "prata bi" med andra biodlare.

MVH

Ulf Ingvarsson

Ordförande Sydvästra Skånes Bf

 

Skriv ut E-post

Hej Biodlare i Sydväst

Nu i den mörkaste tiden kring Jul och Nyår känns det som det är två känslor som är de som dominerar för många; stress och (för)väntan. Nu så här de sista dagarna innan Jul så är vi säkert många som stressar med att få det sista till Julen klart. De sista Julklapparna skall köpas in och den sista Julmaten skall handlas och tillagas. Kanske någon redan har börjat känna sig stressad av den stundande Nyårsfesten med allt som skall fixas till den.

Samtidigt är det även säkert många, och kanske samma, som går och väntar på olika saker. Några kanske väntar på att vi skall få en riktig vinter med snö och kyla, som vi inte haft på ett par år, andra kanske på att tomten skall komma. Själv väntar jag, redan nu när det är som mörkast, mest på att ljuset och solen skall återkomma och med den lite varmare och behagligare dagar. Dagar då vi återigen kan kontrollera så att allting står bra till med våra kära husdjur, och även om det f.n. verkar avlägset så dröjer det inte så lång tid innan vi verkligen är där.

”Väntans tider” kan vi utnyttja på lite olika sätt. Några duktiga medlemmar i vår Biodlarförening med Kent Hansson i täten har lagt tid på att vi skulle kunna uppdatera och ”föryngra” föreningens hemsida.

Jag vill hälsa Er alla välkomna till denna Sydvästra Skånes Biodlarförenings nya hemsida! Som ni ser så är redan ett stort jobb lagt på att få till strukturen på vår nya hemsida, men ni ser säkert också att en hel del material fortfarande saknas. Jag vill därför uppmana alla som har material som skulle passa att publicera på vår hemsida eller som har idéer och uppslag till material som man skulle kunna ha med på vår hemsida så kontakta någon i styrelsen så skall vi göra vad vi kan för att få in det.

Samtidigt behöver vi fler som kan jobba med att hålla vår nya hemsida uppdaterad, vilket är väldigt viktigt eftersom en hemsida med material som är gammalt och inte ”up to date”, är oattraktiv och inte lockar till vidare kontakt. I nuläget är det i stort sett bara Kent som har kunskapen att lägga in och redigera information och artiklar, men han har lovat att undervisa några ytterligare så att det kan avlasta honom och fler kan jobba med vårt nya forum. Så känner just Du som läser detta att det vore något som Du kunde tänka dig att hjälpa till med så kontakta även då någon i SSBF’s styrelse.
Avslutningsvis vill jag åter tacka de som hittills jobbat med hemsidan, och lite speciellt Kent som dragit ett stort lass, och önska att alla som väntar på något snart får sin önskan uppfylld.


Ulf Ingvarsson
Ord. Sydvästra Skånes Bf

Skriv ut E-post

Verksamhetsberättelse 2016

Sydvästra Skånes Biodlarförening
Verksamhetsberättelse 2016

Vintern 2016 var ganska mild och snöfattig. Det har varit en bra övervintring med få vinterförluster. Våren var kall, bina kom igång ganska sent. När väl värmen kom var det få bakslag, allt pekade på en rekord säsong. Sedan kom bakslaget juni månad präglades av en hård byig östlig vind som gjorde att bina blåste bort, vilket innebar att blev ännu en mager säsong. När det är vind från öster förstärks den vid sydkusten. Beträffande drottning odlingen gick det inte så bra i början. De första drottningarna blåste bort vid parningsflygningen, knappt hälften av de utsatta drottningarna blev parade.

Medlemsantalet har under året ökat till 112 medlemmar.

Vinter träffarna började den 14 mars hos Olle Ingvarsson där smälte vi vax och provade att gjuta vaxmellanväggar. Den 30 mars besökte vi Lindhagens Bigårdar. Marcus och Helena berättade om sin verksamhet och visade runt i den nya biredskaps butiken. Efter visningen blev vi bjudna på fika. Vi besökte Trädgårdspalletten den 20 april- Där visade Bengt Mårtensson runt i sin anläggning. Det märktes att hans farfar hade varit cirkus artist. Bengt showade och underhöll oss under visningen. Barbarnet Malte 7 år spelade munspel för oss. Vi blev grundligt undervisade om allt som gäller växtodling. Efter att alla fått svar på sina frågor satte vi oss i orangeriet och drack vårt medhavda kaffe.

Vi började verksamheten i Föreningsbigården den 25 maj då vi städade stugan och röjde bort döda träd. Vindskivorna och knutarna fick en behövlig omgång färg. Efteråt blev det mycket diskuterande om vad vi hade för mer eller mindre smarta planer om den kommande bisäsongen. Onsdagen den 8 juni tog vi med oss våra olika uppfinningar och vi tittade på en enkel solvaxsmältare. Den 22 juni var det dags för vår traditionella midsommarfest. Först berättade Eva Jönsson om sina minnen från Beecome. Därefter visade Gunn Baustad sin Flow Hive kupa, hon hade ännu inte hunnit få tag på bi till den. Därefter var det dags för sill o potatis. Läkaren Joel Nordmark kom den 6 juli och informerade om allergisk chock och om bigiftallergi. Han berättade vad man ska tänka på när man använder en Adrenalin Autoinjektor . Han berättade även att det har hänt att sjukvårdspersonal har vänt den på fel håll så att de har stuckit sig själv. Den 27 juli diskuterade vi olika sätt att bekämpa varroa. Rekommendationerna från Preben Kristiansen är att man ska kolla hur många varroa kvalster som det finns i bikupan några gånger under säsongen. Tidpunkten och antalet varroa kvalster bestämmer när och hur man ska bekämpa varroa kvalstren. Miljövetaren Ann Häger kom till oss den 10 augusti. Hon kom med lite tips om vad vi ska tänka på för att både våra bin och de vilda pollinerarna ska kunna ha det bra. Sedan berättade hon om hur man kan tillverka mjöd av honung som har för hög vattenhalt. Lördagen den 20 augusti var det honungens dag då hade vi en liten monter på ICA maxi där informerade vi om biodling för flera intresserade kanske blivande biodlare. Vi avslutade säsongen i föreningsbigården den 24 augusti med en tipspromenad om olika bi frågor. Därefter grillade vi våra medhavda korvar eller vad vi hade med oss.
Mötena har varit välbesökta rekordet var den 22 juni då var vi 32 deltagare.

Till sist vill styrelsen tacka alla som på olika sätt bidragit till föreningens verksamhet under det gånga året. Det gäller inte minst ABF i Trelleborg som är en kreativ och positiv samarbetspartner. Styrelsen har hållit två protokollförda sammanträden. Det första ägnades huvudsakligen åt planering av årets verksamheter. Det andra sammanträdet förberedde bl. a årsmötet.

Styrelse under året:
Ordförande                                 Vice ordförande                   Kassör

Ulf Ingvarsson                             Kjell Erik Nilsson                 Solveig Daun

 

Sekreterare fram till 10 augusti     Ledamot                            Ledamot fram till 14 februari

Jeanette Jönsson                         Jan-Erik Persson                 Kajsa Sjaunja

Skriv ut E-post