Säker honung

Onsdagen den 5 april gästades vi av Leo De Geer. Leo är kvalitets ansvarig och vice ordförande i Skånes biodlardistrikt.

Mötet hölls på ABF i Trelleborg

Vi pratade om säker honungshantering och livsmedelslagstiftningen.

Bi husesynen är en del av detta och hjälper oss att hitta farorna.

Vi fick en massa små tips att ta med oss i vårt arbete för att få fram en förstklassig produkt.

  • Tänk på att honungsramarna aldrig får ställas på marken vid skattningen, det finns risk för jordbakterier (botulism).
  • Skatta först när 2/3 av ramarna är täckta och vattenhalten understiger 20%.Kolla med refraktometer, över 20% vattenhalt är det risk för en jäst produkt.
  • När man ska sänka vattenhalten med en avfuktare är det bra att starta den dagen innan så slungrummet har torr luft.
  • Tänk på att alla plastprodukter du använder ska vara livsmedelsgodkända.
  • Använd bara nya burkar! Tänk på att även de inplastade burkarna kan vara förorenade, kontrolera dem och blås gärna med oljefri tryckluft för att få bort eventuellt damm. Förvara dem stående upp och ner.
  • Vik inte wellpapplådor där du hanterar honung, det dammar mycket!
  • Har det varit utsot i kupan så kasta alla nerbajsade ramar.
  • Datumstämpling på burkarna hjälper till att få en spårbar produkt om det eventuellt uppstår något fel.
  • Tänk på att gamla slungor ofta inte är syrabeständiga, honungen är sur pH 3,6-5.4 och kan fälla ut gifter tex bly.

Leo tipsade också om att slunga ofta så vi får sorthonung och att kanske använda en snyggare burk till vissa partier, allt för att kunna ta ut rätt pris på en förstaklassig produkt! Använd sunt förnuft och krångla inte till det för mycket. Leo anser att att rätt pris på honungen är ca 130 kr/kg.

Vi avslutade med kaffe och kaka och en massa prat. Eva Jönsson visade fina borstar som hon låtit tillverka av hästtagel. Mötet var välbesökt ca 30 personer kom.

Vid pennan Karin Nilsson.

 

Skriv ut E-post

Studiebesök på TrädgårdsPaletten

Onsdagen den 20 april var vi ett 25-tal medlemmar från Sydvästra Skånes Bf som besökte TrädgårdsPalettens handelsträdgård i Kulladal i Malmö. Vi blev väl mottagna av ägaren Bengt Mårtensson, som tog oss med på en spännande rundvandring i den stora anläggningen. Bengts föräldrar Malte och Elsa Mårtensson startade handelsträdgården för snart 50 år sedan, berättade Bengt, och den drivs idag av Bengt själv och hans familj.

Vi visades runt av Bengt som berättade om handelsträdgårdens historia och om de träd, buskar och växter som rymdes i de stora växthusen. Vissa av växthusen upplevdes mer som en botanisk trädgård med exotiska jättelika träd, buskar, slingerväxter och blommor. Bl a finns här Sveriges enda bananodling. Andra växthus hyste mer traditionella trädgårdsväxter och Bengt berättade med inlevelse och gav tips och råd om skötsel och odling. Sortimentet var enormt stort, och efter en mycket underhållande och trevlig rundvandring fick vi slå oss ner i det stora tropiska växthusets djungel och dricka vårt medhavda kaffe. Givetvis gavs det också tillfälle att handla för de som önskade.

Skriv ut E-post