• Sydvästra Skånes Biodlare

  • 1
  • Hem

Sommarprogram 2018


Plats: Föreningsbigården i Länkarnas park i Kyrkoköpinge, Soldalavägen, om inget annat anges. Det är inte tillåtet att köra bil upp till Föreningsbigården. Till träffarna där tag med dig kaffekorg. Under fikat utbyter vi erfarenheter om bina. Föredragen tar ca 30-45 min. . Träffarna börjar kl 18.00. Föreningsbigården är en lokal parningsplats där medlemmarna kan sätta dit sina Buckfastdrottningar för parning. Kontakta Kjell Nilsson för information Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 0708-196320. Obs! Bina ska vara besiktigade av bitillsyningsman.
Om ni har ett litet samhälle som ni tänker slå ihop med ett annat samhälle, så kolla först att det inte är drabbat av Nosema. Kjell har ett mikroskop, tag först kontakt med Kjell för instruktioner på att ta prov på bina.
Onsdag 16 maj kl 18.00. Uppstart i Föreningsbigården. Då ställer vi iordning och städar i boden. Tag med er lite olika verktyg. Vi behöver tvätta planket ta med hink och tvättborste. Vi ska också ta prov på bina och se hur många varroakvalster som det finns på bina. Denna gång räcker det att ni tar med er kaffe det har blivit kaffebröd över på vinterträffarna som föreningen bjuder på.

Onsdag 6 juni kl. 12-14 Hörjelgården Entomologiska Sällskapet i Lund kommer till Hörjelgården för en insektsinventering. En av Sveriges ledande biexperter Göran Holmström håller dessutom en ”Humlevandring” för barnfamiljer och andra intresserade kl. 12-14. Ställs in vid regn. Medtag kaffekorg! Hörjelgården ligger i östra delen av Sjöbo kommun, ca sju kilometer nordväst om Tomelilla. Följ skyltar mot Hörjel från vägen genom Vanstad och Äsperöd eller från väg 19, vid Tryde.
GPS-koordinater: N 55° 35.670 E 013° 54.606
https://skane.naturskyddsforeningen.se/hitta-till-horjelgarden

Lördagen den 9 juni åker vi till parningsstationen på Ven. Båten avseglar kl 08.20 . Passa på att ta med er ungdrottningar till renparning. Ring till Anders Bergström någon dag innan och meddela hur många drottningar ni tar med. Uppgifter finns i Bitidningens Maj nummer. De som har drottningar med sig behöver vara på parkeringen senast 07.20. Anders Bergström visar parningsstationen för Buckfastdrottningar. Parnings-stationen finns på Nämndemansgården där man mot en avgift kan få en guidad visning. Medtag kaffekorg. Ta med JoJo koret så blir båtbiljetten billigare.

Onsdag 20 juni kl 18.00 Byte av sticklingar därefter midsommarfest. Ta med er olika sticklingar som vi byter med varandra det är ett utmärkt sätt att få nya växter till trädgård eller fönsterkarm.
Därefter äter vi sill och potatis. Sill och passande drycker, kaffe, tallrik, glas och bestick tar du själv med så fixar vi en gryta med kokt nypotatis. Anmälan till Kjell Nilsson, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller 0708 -196320 senast den 15 juni för att vi ska veta hur mycket potatis vi ska koka. Föreningen bjuder på potatis gräddfil, gräslök och tårta till kaffet.

Onsdag 4 juli kl 18.00. Då ska vi göra avläggare.
Onsdag 25juli kl 18.30 Träffas vi vid Hörtegården Skivarp. På Hörtegården finns en större potatisodling de odlar mång olika sorter det kommer att bjudas på smakprov på olika sorter. För att de ska veta hur mycket potatis som ska kokas är det föranmälan till Torbjörn Sjöström Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 076 310 53 33 Senast 22 Juli.

Onsdag 8 Augusti kl 18.00 Visar vi vad man ska tänka på för att få en lyckad övervintring.
Onsdag 22 Augusti kl 18.00 Säsongsavslutning i Föreningsbigården. Det blir frågesport med bi-tema. Därefter grillar vi. Du tar själv med dig något att grilla och äta o dricka till samt tallrik o bestick m.m. Föreningen håller med grillkol.

Välkomna på våra träffar

Skriv ut E-post

Hitta oss

Du hittar vår föreningsbigård vid stjärnan